Bel ons op 0471 62 64 19 Bel ons op 0471 62 64 19

Darmzorgen

Darmzorgen of stomaverzorging is het zo hygiënisch mogelijk omgaan met een stoma zodat deze in optimale toestand blijft of komt, en ontstekingen en huidaandoeningen worden voorkomen.

CP_DialogueProgramme_Tooluse_704x396.jpg

Opvangsystemen

Om de uitscheidingsstoffen van het lichaam die uit de stoma komt op te vangen, zit er om elke stoma een opvangsysteem. Dit is een soort plastic zakje (meestal bruin van kleur), maar dat zakje kan op twee manieren aan het lichaam bevestigd zitten.

 • Eendelig systeem:
  Aan het zakje van het eendelige systeem zit een speciale ronde plaklaag. In deze laag zit geen opening, hierdoor is het zakje als het ware gesloten. Daarom moet eerst met een speciale meetkaart de doorsnee van de stoma gemeten worden. Aan de hand hiervan wordt in de plaklaag met een speciaal schaartje (een schaartje dat aan het uiteinde gebogen is) een opening in plaklaag geknipt, zodat de stoma hier doorheen past. Hierbij moet rekening gehouden worden dat de opening qua doorsnede circa 1 cm groter is dan de stoma. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat de plaklaag de bloedtoevoer naar de stoma afknelt. In het ergste geval zou hierdoor necrose kunnen ontstaan.
 • Tweedelig systeem:
  Dit zakje heeft ook een plaklaag, maar die zit niet van tevoren aan de stomazak vast. Deze plaklaag wordt eerst de huid bevestigd zonder het zakje eraan. In deze plaklaag zit een groot gat. Het gat in de plaklaag wordt opengehouden door een plastic ring. Aan het stomazakje zit ook een plastic ring. De ring van het stomazakje en de plaklaag passen precies op elkaar, waardoor het zakje er als het ware aan vastgeklikt wordt.

Opvangmateriaal

Er bestaan twee soorten stomazakjes:

 • Open systeem:
  Het stomazakje heeft een mogelijkheid tot openen onderin het zakje, waardoor bij het legen het stomazakje er niet af gehaald hoeft te worden en hergebruikt kan worden. Het nadeel is dat er na het legen ontlasting in het stomazakje achterblijft.
 • Gesloten systeem:
  Dit systeem heeft geen mogelijkheid tot openen. Het stomazakje moet zeer regelmatig vervangen worden. Het stomazakje kan in principe niet hergebruikt worden. Sommige stomapatiënten willen de zakjes wel hergebruiken en spoelen ze uit. Het risico hierbij is dat door onvoldoende hygiënisch werken er een ontsteking van de stoma zou kunnen ontstaan.

Verzorging

Bij de verzorging van de stoma dient rekening gehouden te worden met een aantal punten:

 • Indien het stomazakje verwijderd is en de stoma in direct contact met de buitenlucht staat, is het verstandig een nat verbandgaas op de stoma te leggen. Hierdoor beschermt men de stoma en wordt tegengegaan dat uitwerpselen uit de opening komen
 • Uitwerpselen mogen niet in contact komen met de huid om de stoma heen
 • In de plaklaag mogen geen vouwen zitten omdat dit huidirritatie of lekkage kan veroorzaken
 • Zo nodig kunnen reukfilters aan of in het zakje aangebracht worden
 • De huid rond de stoma wordt met lauwwarm water gewassen. Door van de stoma af te wassen kan worden voorkomen dat er vuil in komt.

Hoe verder leven met een stoma?

Verwerken dat je met een stoma door het leven moet, is niet makkelijk. Een stoma voelt als een verminking, en bovendien word je voortdurend met het stoma geconfronteerd. Het zakje bengelt er altijd en vraagt om verzorging en aanpassingen. Toch kan je met een stoma een redelijk normaal leven leiden. Als je je kledij wat aanpast, is een stoma niet zichtbaar. Een hogere of een lagere broek of rok, een badpak met een drukke tekening, wijdere kledingstukken bieden voor velen een oplossing.

In principe leveren stomata nauwelijks beperkingen op. Je kunt met een stoma nog allerlei sporten beoefenen zoals wandelen, lopen, zwemmen, fietsen of dansen. Minder aangewezen zijn gevechtssporten en harde contactsporten zoals rugby bijvoorbeeld.

Ook reizen hoeft geen probleem te zijn. Met een dokterattest mag je zelfs vijf kilo bagage meer meenemen op het vlieguig. Zorg voor voldoende materiaal en stop ook wat in je handbagage, voor het geval je koffer zoek raakt.